5 Mart 2010 Cuma

Dünya Kupaları tarihinin en iyi 100 futbolcusu


İngiliz Daily Mail gazetesinin spor servisi şefi Jeff Powell, Güney Afirka 2010'a 100 günden az bir zaman kala Dünya kupaları tarihine damga vuran 100 oyuncuyu seçmiş.

Benim aklımın ermeye başladığı ilk Dünya Kupası 1990 İtalya idi, yani bugüne kadar sadece 5 kupa görmüşüm, ahkam kesmeye yetecek bir rakam değil bence; bu kupaların tamamında oynayan bile var sonuçta (Paolo Maldini).

Powell'ın ilk 10 sıraya koyduğu isimleri ve geriye kalan 90 oyunculuk listeyi copy-paste yoluyla aşağıya ekliyorum. Bir İngilizin Maradona'yı 3. sıraya koymasını da ziyadesiyle manidar buluyorum.

1. Pele
2. Garrincha
3. Maradona
4. Ronaldo
5. Cruyff
6. Puskas
7. Beckenbauer
8. Bobby Moore
9. Romario
10. Zidane

Goalkeepers: Oliver Kahn (Germany), Sepp Maier (West Germany), Gordon Banks (England), Dino Zoff (Italy), Peter Schmeichel (Denmark), Lev Yashin (USSR).


Defenders: Daniel Passarella (Argentina), Carlos Alberto, Djalmar Santos, Nilton Santos, Cafu, Roberto Carlos (all Brazil), Laurent Blanc (France), Paul Breitner (W Germany), Paolo Maldini, Franco Baresi, Fabio Cannavaro, Giacinto Facchetti (all Italy), Ruud Krol (Holland).

Midfielders: Osvaldo Ardiles (Argentia), Ademir, Didi, Roberto Rivelino, Gerson, Falcao, Clodoaldo, Zico (all Brazil), Enzo Francescoli (Uruguay), Paul Gascoigne (England), Michel Platini (France), Lothar Matthaus (W Germany/Germany), Wolfgang Overath (W Germany), Bobby Charlton (England), Johan Neeskens, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Johnny Rep, Rene van der Kerkhof, Wim Van Hanegem (all Holland), Grzegorz Lato (Poland), Gheorghe Hagi (Romania), Enzo Scifo (Belgium), Dragan Dzajic (Yugoslavia), Nils Liedholm (Sweden), Teofilo Cubillas (Peru), Michael Laudrup (Denmark), Josef Masopust (Czechoslovakia), Carlos Valderrama (Colombia), Junich Inamoto (Japan).

Strikers: Mario Kempes (Argentina), Hans Krankl (Austria), Jairzinho, Vava, Mario Zagallo, Rivaldo, Ronaldinho, Tostao (all Brazil), Sandor Kocsis, Nandor Hidegkuti (both Hungary), Juan Alberto Schiaffino (Uruguay), Just Fontaine, Raymond Kopa, Jean-Pierre Papin (all France), Helmut Rahn, Gerd Muller, Fritz Walter, Uwe Seeler, Karl-Heinz Rummenigge (all W Germany), Jurgen Klinsmann (W Germany/Germany), Geoff Hurst, Gary Lineker (both England), Guiseppe Meazza, Paolo Rossi, Gianni Rivera, Roberto Baggio (all Italy), Marco Van Basten, Dennis Bergkamp, Rob Rensenbrink (all Holland), Eusebio (Portugal), Zbigniew Boniek (Poland), Davor Suker (Croatia), Raul (Spain), Hristo Stoitchkov (Bulgaria), Hugo Sanchez (Mexico), Hakan Sukur (Turkey), Henrik Larsson (Sweden), John Charles (Wales), Roger Milla (Cameroon), Ahn Jung Hwan (S Korea), Joe Gaetjens (USA).

11 Dünya Kupası'nı yerinde izleyen Powell diyorsa doğrudur elbette ama listede yadırgadığım bazı isimler olduğunu da söylemem lazım. Örneğin Ahn Jung Hwan'ın attığı altın gol yeterli oluyorsa İlhan Mansız'ın da olması lazım bu listede. Veya golcülüğünü takdir etmekle birlikte sadece 1986'da oynayıp 2 gol atan Papin'in listede olmasının yanında hem 1998'de güzel bir çıkış yapan hem de 2006'da takımın final yolunda büyük katkı sağlayan Thierry Henry'nin olmaması da çok ilginç. Benim gördüğüm kadarıyla listede Didier Deschamps ve Lilian Thuram'ın olmaması da büyük bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Bir e kaleciler arasında 1994'ün unutulmaz İsveçli Ravelli'si.

Tabii bu listelerde herkes kendine göre bir eksiklik ya da fazlalık görecektir şüphesiz. Beni sevindiren yolu Galatasaray'dan geçmiş bazı isimlerin de o listede olması; Frank Rijkaard, Gheorghe Hagi ve listenin belki de en büyük sürprizi olan Junichi Inamoto. Fenerbahçe'yi çalıştırmış olan Didi ve Zico da var listede.

Tabi beni tanıyanların bildiği üzere, iflah olamz bir hayranı olarak, bu listeden bu kadar çok bahsetmemin nedeni içinde Hakan Şükür'ün de olması. 2002'de çok iyi bir performans göstermse de Dünya Kupaları tarihinin en hızlı golünü atmış olması bile yeter...

P.S: Kendi izlediğim 5 kupanın bana göre en iyi 20 oyuncusunu da kupa yaklaştığında burada paylaşacağım, şimdiden söylemiş olayım.  
Share


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder