20 Nisan 2010 Salı

Barcelona-Inter


Erken final diyenler de var, gruptaki kapışmaların rövanşı da. Star TV canlı yayında vermeyecekmiş ama şu oyunla azıcık da olsa ilgilenenlerin izlemenin bir yolunu bulacağından eminim Milano'daki kapışmayı.

Mourinho'nun Chelsea başında olduğu dönemler, Barcelona'nın da Rijkaard ile başlayan ve sürekli olarak gelişen total futbolun 21. yüzyıl versiyonunun sahneye konması ile aynı döneme rastladığından çoğu futbolsever açık veya gizli bir şekilde Mourinho'nun Barca'yı durdurmasını ister/bekler veya bundan çekinirdi. Bu yüzden bu o dönem 2 kez yaşanan Barcelona Chelsea eşleşmeleri birer ŞL klasiği olarak hafızalara kazındı.

Hafta sonu çok istememe rağmen ne Inter'in, ne de Barcelona'nın maçlarını izleyebildim. Gerçi Cuma gecesi Inter maçının son yarım saatini izleme ve Maicon'un mükemmel golünü görme şansım oldu. Inter için şüphesiz Şampiyonlar Ligi bu sezon ön planda. Tabii ki Moratti'nin, takım üstelik Barcelona'yı eleyip finale gelirse neden Serie A'yı Roma'ya kaptırdık diyecek hali yok. Rakip Juventus'un uzun süre 10 kişi oynamış olması ve bu yıl hepten kayıp bir sezon yaşamaları Inter'in galibiyetini kolaylaştımıştır ancak bu faktörlerin dahi bizi, sahaya konulan kazanma hırsını küçümseme yanılgısına düşürmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Mourinho, son olarak da FM'cilerin "mind games comment" olarak bildikleri türden bir açıklama yaparak Guardiloa'ya övgüler yağdırdı. Barcelona cephesinde ise İzlanda'daki volkan yüzünden Avrupa'da hayatın felç olmasının bir sonucu olarak yapılan Barcelona-Milano otobüs yolculuğu ve yolda izlenen "Invictus" filmi var manşetlerde. Erişilemez denen bir takım için sempatiklik katsayısını bir hayli arttıran bir durum elbette.

Ancak saha içine dönersek bence Guardiola, "Invictus" filminden ziyade ŞL'de gruplarda Milano'da oynanan maçı ve hafta sonu oynanan Espanyol maçını izletmiştir oyuncularına. Zira (bir de La Liga'da ilk devre oynanan Valencia maçı var) bu maçların ortak özelliği Barcelona'nın bu sezon gol atamadığı maçlar olmaları. Inter'in yine o maçtakine benzer bir anlayışla mücadele edeceğini öngörmek kehanet değil fakat Inter için artı bir nokta var ki, o da takımın kontratak kalitesini arttırmış olması. Kanaatimce Avrupa'nın en hızlı atağa çıkan 2-3 takımından biri haline dönüştü Inter.

Çok zor bir fikstürden (Arsenal*2 ve Real) başta über-Messi sayesinde güle oynaya çıkan Barcelona'nın derbide aldığı beraberlik üzerinde çok fazla durmuyorum.Tahminimce onlar da Emirates'te Arsenal karşısında izlediğimiz inanılmaz baskının bir benzeriyle başlayacaklar. Iniesta'nın yokluğu önemli değil diyenlere katılmıyorum çünkü onun zekasına sahip bir oyuncu dünyada çok az bulunuyor. Inter'in bu baskıdan kurtulabilecek tek avantajı savunmadan çıkabilecek Maicon ve Lucio gibi teknik kapasitesi yüksek oyuncularının bulunması ki, Arsenal'de bu yoktu.

Oyun ilerledikçe Inter'in savunma merkezinin yavaş yavaş ileri kayacağını ve Barcelona'yı presle rahatsız etmeye çalışacaklarını tahmin ediyorum. Bütün bu hesapların işlemesi Barcelona'nın gol bulamamasına bağlı elbette.

Bir paragraf da bu eşleşmeyi daha ilginç kılan Ibrahimoviç-Eto'o karşılaşmasına ayırmak gerek. Ibra, bu gece Arsenal önünde olduğundan çok daha az pozisyon bulacak ama Inter taraftarı önünde gol atmayı çok istediğini tahmin ediyorum. Muhtemelen Guardiola onun bu isteğinin "one man show"a dönüşebilme ihtimalinin farkındadır ve onu uyarmıştır. En büyük, hatta yegane yıldızı olduğu takımdan ayrılıp, birkaç sıra gerideki bir yıldıza dönüşmek ve kendisine "tapan" bir taraftarın önüne çıkmak nasıl bir psikolojidir... Gol atarsa maçın en üzerine konuşulmaya değer hikayesi olacaktır kesin. Eto'o için ise bu sezonki performansıyla "takım oyuncusu striker" nasıl olunur sorusu üzerine çeşitlemeler sergilediği yorumunu yapabilirim. Bunun bir uzantısı olarak Barcelona maçında ona çok iş düşeceği de ortada.

Bu sezon izlediğim maçları ve takımların yapılarını aklımın süzgecinden geçirdiğimde maçın ve turun favorisi elbette Barcelona gibi görünüyor. Ama gönlümden geçtğini daha önce yazdığım Inter-Bayern finali de gerçekleşecekmiş gibi bir his de var içimde, engel olamadığım.

 Share
|


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder