20 Nisan 2010 Salı

Ligue 1: Sen nereden çıktın Marsilya?

2000'lerin başından itibaren geçtiğimiz birkaç yıla uzanan Lyon hakimiyeti döneminde dahi takip etmek keyifliydi Fransa Ligi'ni. Hem izlediğim bütün maçlarda ortalamanın üzerinde bir fizik kalite ve mücadele futbolu, hem birçok genç yeteneği ilk keşfedenlerden olma heyecanı hem de takımların istikrarsızlığından kaynaklanan bilinmezlik ve çekişme bu durumu cazip kılan başlıca faktörlerdi.

Aslında ligi takip etmenin ötesinde izlemek de lazım belki fakat genelde ismi daha büyük liglere kayıyor kumandanın tuşları. Bu açıdan biraz haksızlık ediyorum sanki diye düşünmeden edemiyorum kendi adıma. Neticede, bu sezonun en unutulmaz maçı 5-5'lik Marsilya-Lyon maçı değil miydi?

Geçtiğimiz hafta sonu Bordeaux, Lyon ile 2-2 berabere kalarak, hem Şampiyonlar Ligi'nin rövanşını alamadı hem de galip gelememe zincirine bir halka daha ekledi ki bu durum onları 6. sıraya kadar geriletti. Oysa ki 1 ay öncesine kadar, "bu sene de Bordeaux işi götürecek", "Blanc bu işi biliyor" gibi yorumlar ekseninde Bordeaux'nun şampiyonluğu kuvvetle muhtemel görünüyordu. Eksik maçlarını aldıklarını varsayarsak 3. sırada kabul edilebilirler ancak sorun şu ki uzun süredir maç kazanamıyorlar. 21 Mart'ta Lille'i yendiklerinden beri üst üste 3 maç kaybettiler ve ilk puanlarını da geçtiğimiz hafta alabildiler.

Buna karşılık, Marsilya'da işler gayet iyi gidiyor. Deschamps'ın sistemi oturtması biraz zaman alsa da takım son haftalarda, üstelik Avrupa ligi'ndeki Benfica şokuna rağmen, çok iyi gidiyor. Üst üste 6 maç kazanarak sıralamada istikrarlı biçimde zirveye yükseldiler ve puan farkını da sessiz sedasız 5'e çıkardılar. Normal şartlar altında son 5 haftaya 5 puan farkal önde giren takım işi bitirmiştir denir ama Fransa'da erken öten horozların acı çektiğine sık şahit olunuyor.

Muhteşem bir 5 haftalık dönem bizi bekliyor. Zirvedeki 6 takını ne şekilde sıralanacağını çok merak ediyorum. En büyük yıkım herhalde Bordeaux'nun Avrupa ligi biletini dahi alamaması olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder