4 Aralık 2009 Cuma

Büyük gün bugün mü?

Hangi kupa için olursa olsun kura çekimleri her zaman beni heyecanlandırmıştır. Torbaları inceleyip içimden "şu şunla eşleşse ne güzel olur" diye düşünmelerim hatta zaman zaman bir kenara tahminlerimi yazıp tutup tutmadığını kontrol etmelerim ve bilhassa Şampiyonlar Ligi kuraları çekilir çekilmez hemen telefona sarılıp Çetin'le mesajlaşarak durum değerlendirmesi yapmalarım gibi kişisel hikayelerin yanında, garip tesadüfleriyle, intikam nidalarıyla, "ölüm grubu" klişeleriyle, "şeker gibi", "çek bir letonya" gibi manşetleriyle bambaşkadır.

Konu Dünya Kupası olunca işin rengi daha da değişiyor tabi. Benim için işin en renkli tarafı birbiriyle karşılaşma ihtimali çok az olan takımların bir araya gelmesi. Zaten Dünya Kupası'nın bütün sürprizleri de bu tip maçlardan çıkmamış mı bugüne kadar? Bu akşam da benzer sonuçlar diliyorum. FIFA'nın geçen kupada yaptığı gibi coğrafi kıstası öne çıkarması mantıklı. Tabi bu durumda Avrupa ülkelerinin yer aldığı 4. torbadan Fransa ve Portekiz'i çekmek istemeyecek kimse.

Benim esas merak ettiğim 3. torbadakiler. Yani Afrika ve G. Amerika takımlarının olduğu torba. Kupada sürpriz çıkacaksa buradan çıkacak. 2010 Dünyta Kupası'nda ilk kez bir Afrika takımının yarı finale çıkmasını muhtemel görüyorum. Daha önce İtalya 90'ın unutulmaz Kamerun'u İngiltere'ye çeyrek finalde elenmişti. 2002'de ise Türkiye'nin Senegal'i İlhan'ın altın golüyle elemesi hala hafızamızda taptaze. İşte bu ilki gerçekleştirme potansiyeline sahip takım olarak da Fildişi Sahili'ni görüyorum. Ocak ayında Afrika Kupası'nda durumu daha sağlıklı değerlendirebiliriz tabi ama hem kadro kalitesini hem de Drogba'nın çılgın formunu düşününce şansları yüksek. O yüzden en çok onlar için kura şansı diliyorum. Gruptan çıkarlar da çapraz eşleşme önemli.

Farazi bir "Ölüm Grubu" yaparsak içine Arjantin, Fildişi Sahili, Fransa ve ABD'yi koyarım. Ama diğer yandan önemli olan çekişmeyse denk güçlerin bir araya geleceği şöyle bir gruba ne dersiniz: G. Afrika, Şili, Avusturalya, Sırbistan.

Neyse yaklaşık 15 saat sonra artık kura tahmininden maç tahminine terfi edeceğiz. O yüzden şimdi bir kura tahmini sallayayım. Bakalım ne kadarı tutacak:

A Grubu: G. Afrika, K. Kore, Uruguay, Slovenya
B Grubu: İspanya, Yeni Zelanda, Nijerya, Sırbistan
C Grubu:  Hollanda, Avustralya, Cezayir, Slovakya
D Grubu: Almanya, Honduras, Kameun, İsviçre
E Grubu: Arjantin, Meksika, Gana, Fransa
F Grubu: Brezilya, G. Kore, Fildişi Sahili, Portekiz
G Grubu: İtalya, Japonya, Şili, Danimarka
H Grubu: İngiltere, ABD, Paraguay, Yunanistan

2 yorum:

  1. ingiltere'yi bir kenarda tutarsam, yeni zelanda, avustralya ve abd gibi takımları tutacağım bu turnuvada. honduras, kuzey kore, slovakya ve slovenya da yine "underdog" aşığı yanıma epeyi dokunuyorlar :)

    özel isteğim ise fildişi sahili ve gana'nın biraz daha insaflı gruplara düşmeleri. hele fildişi'nin 2006'daki grubu gerçekten çok acımasızdı. bu iki takıma da sempatim var. güney afrika ve kamerun da yapabilirler tabii, ama hazır kupa afrika'dayken "ev sahipliği" rüzgarıyla bir yarı final gelecektir diye tahmin ediyorum afrikalılardan, ki gelsin de. kura şansı yanlarında olursa en büyük favori de fildişi bu anlamda.

    YanıtlaSil
  2. Benim tahminim de de Hollanda için gönlümden geçene yakın bir tat oldu, Danimarka, Kamerun'un gelmesi iyi.

    İngiltere de ABD ile birlikte çıkar o gruptan istediğin oldu yani o açıdan. Ama Afrikalılar için dilediğinin tam tersi bir sonuç çıktı ortaya. Özellikle Fildişi 2006'daki şansızlığını sürdürüyor. Umarım çıkarlar gruptan fakat sonrasında da İspanya bekliyor.

    Afrikalılar arasında en iyi kurayı çeken Nijerya, artık sürpriz beklentimizi onlara yönelticez herhalde:)

    YanıtlaSil